MEE Rotterdam Rijnmond
Expertise aan de voordeur

Sjoerdtje Spalburg is coördinator van het Expertiseteam Toegang voor mensen met een beperking. Een mond vol. In het kort: dit team zorgt ervoor dat burgers met een beperking beter geholpen worden aan de Rotterdamse loketten.

Sjoerdtje: Wij zijn ervaren professionals die de Vraagwijzermedewerkers leren meer focus te leggen op mensen met een beperking en waar nodig een passende verwijzing te geven. Een deel van de rol is het overdragen van onze kennis als het gaat om herkennen en signaleren. Vooral een licht verstandelijke beperking of een autismespectrumstoornis worden vaak over het hoofd gezien. Deze burgers worden zonder slechte bedoelingen met een kluitje in het riet gestuurd. De voelsprieten, die weten wanneer er meer aan de hand is dan alleen de enkelvoudige vraag die gesteld wordt, proberen we ze mee te geven.

Unieke positie
Zelf zit ik in een unieke positie bij Vraagwijzer Feijenoord. Ik mag letterlijk naast de Vraagwijzerconsulenten plaatsnemen om mee te kijken, mee te luisteren en mee te denken. Op alle Rotterdamse Vraagwijzers is er een aantal uur per week een medewerker van het Expertiseteam Toegang vertegenwoordigd. We lopen er rond en we maken deel uit van het team. Door zichtbaar en dichtbij te zijn kunnen we ons werk goed doen. Heeft een Vraagwijzerconsulent of een medewerker van een Stedelijk loket vermoedens van een beperking of komt hij of zij er niet uit met de burger, dan kunnen ze ons invliegen. Zo kwam er laatst een vrouw aan het loket. Zij was twee weken eerder bij een andere Vraagwijzer geweest met een vraag over het vinden van een nieuwe woning. Ze kreeg daar een lijst met telefoonnummers om zelf mee aan de slag te gaan. Dat lukte niet, en nu kwam ze bij de Vraagwijzer in Feijenoord met exact dezelfde vraag. Ik vroeg door en kwam erachter dat zij een Wlz-indicatie heeft en niet tevreden is over de ondersteuning die zij krijgt binnen haar huidige woonvorm. Het ging dus niet zomaar om een kamer, maar om woonvoorziening. Zo kon ik haar naar mijn Wlz-collega van MEE doorverwijzen en wordt zij nu geholpen bij het vinden van een andere woonplek. Het gaat dus om burgers die zelf hun vraag niet goed kunnen presenteren.

Naast de coaching on the job geven we ook training en voorlichting aan de consulenten en wmo-adviseurs. We brengen het wijknetwerk in kaart en bieden ook daar voorlichting aan. We zijn ervaren in de brede uitvraag en doen daarmee onze collega’s in de wijkteams en de wmo-adviseurs waarnaar de Vraagwijzers doorverwijzen een plezier, aangezien we met veel zorg en brede verslaglegging overdragen.”

Niet alleen bij de Vraagwijzers, maar ook op de Stedelijke loketten zoals het Jongerenloket en Centraal Onthaal en binnen het team herindicatie is het Expertiseteam vertegenwoordigd. 

Het Expertiseteam is in 2018 in opdracht van de gemeente tot stand gekomen en het gaat om een opdracht van tenminste drie jaar. Maar Sjoerdtje vindt: “Het Expertiseteam Toegang is nooit klaar. De medewerkers van MEE beschikken over deskundigheid dankzij ervaring en scholing, het zijn specialisten. Vergelijk de Vraagwijzerconsulent met een huisarts. Een huisarts doet en kan ook erg veel, maar zal altijd een specialist nodig blijven hebben.

Terug naar het jaarbericht
MEE
Boompjes 554
3011 XZ ROTTERDAM
Infolijn 010 282 11 11
(ma-vr 9-12 uur)
Secretariaat 010 282 11 44
secretariaat@meerotterdam.nl
Kantoor open ma. t/m vr. 9.00 - 17.00
Bereikbaarheidsinformatie
Volg ons:
Facebook   Linkedin   Instagram
Reageren